zwarte piet

Zwarte piet – Einde discussie.

Zwarte piet – Het moment dat je op straat loopt en je opeens keihard voor ‘zwarte piet’ wordt uitgemaakt. Dát is wat mij betreft het bewijs om de hele zwarte pieten discussie aan de wilgen te hangen en deze gezellige Nederlandse traditie enigszins aan te passen, zodat het een leuk feest wordt voor iedere Nederlander. 

Toen ik gisteren met Shady aan het wandelen was, genoot ik van het mooie frisse herfstweer. Het was koud, maar er stond nauwelijks wind en de zon scheen heerlijk op mijn gezicht. Aan het einde van de straat hoorde ik kinderen buiten spelen. Logisch, het was heerlijk weer om lekker buiten te spelen.

Toen ik het einde van de straat naderde hoorde ik opeens links van mij een kind roepen: ‘He, zwarte piet’. Niet 1 keer, maar 2 maal achter elkaar. Behalve ikzelf, liep er op dat moment niemand anders langs de kinderen. En nee, er liep ook geen persoon die als zwarte piet verkleed was.

In plaats van de kinderen met een boze blik recht in hun gezicht aan te kijken, overviel mij een gevoel van schaamte en keek ik snel de andere kant op. In één klap was ik weer dat jonge meisje, die vaak tijdens Sinterklaas voor zwarte piet werd uitgemaakt. En ik voelde mij nog altijd net zo beschaamd.

Tegelijkertijd vroeg ik mezelf af, waarom ik degene ben die zich schaamt. Moeten de kinderen en hun ouders zich niet eerder schamen? Waarom is het toch altijd de gepeste/gediscrimineerde persoon die zich schaamt?

De aantal keren dat ik in mijn leven met discriminatie te maken heb gehad, kan ik (gelukkig) op 2 handen tellen. En toch zijn veel van die momenten voor gevallen tijdens Sinterklaas.

Tijdens de dagelijkse praatprogramma’s als PAUW en DWDD worden woorden zoals polarisatie veelvuldig gebruikt. En als ik heel eerlijk ben, voel ik de polarisatie ook steeds meer en meer toenemen. Ik denk dat ik deze toename ook veel meer voel, dan mijn blanke vriend. Met name door het gedrag van vele mensen op de sociale media. Het ‘wij tegen hun’ gevoel. Het ‘donker tegen blank’ gevoel. Het gevoel dat je er als donkere Nederlander toch nooit helemaal bij zal horen. Want je mag immers niet vragen om een aanpassing van een Nederlandse traditie, ook al heb je daar zeer legitieme redenen en argumenten voor.

Maar waarom zouden alleen de blanke Nederlanders daar iets over te zeggen hebben? Alleen vanwege hun kleur? Wordt het niet eens tijd voor deze groep blanke Nederlanders om te beseffen dat er Nederlanders zijn in allerlei kleuren? En dat de één niet meer zeggenschap heeft over Nederland en haar tradities, dan de ander?

Ik schaam mij dat ik tegenwoordig in een land woon waarin mensen als Sylvana Simons beveiligd moet worden, omdat zij een bepaalde mening heeft. Ik voel oprecht mee met deze vrouw, want wat krijgt zij een hoop shit over zich heen. Maar nog veel belangrijker. Wat weet zij zich goed staande te houden, ondanks alle kritiek.

Het argument van vele volwassenen die voor het behoudt van Zwarte Piet in zijn huidige vorm zijn, is dat kinderen niet discrimineren en het om een kinderfeest gaat. Persoonlijk denk ook niet dat kinderen onderling elkaar uitmaken voor ‘zwarte piet’, vanuit een racistisch oogpunt. Wat kinderen echter wel kunnen als geen ander, is pesten. En pesten doen kinderen vooral op hetgeen wat een ander kind anders maakt, dan de rest. Wat een kind buiten de grote groep plaatst. En dat is in strijd met de rechten van het kind, zoals ook de Nationale Kinderombudsman heeft bepaald.

Ik zie zoveel mensen, ook op mijn persoonlijke Facebook, die vinden dat Zwarte Piet moet blijven bestaan in zijn huidige vorm. Maar ik kan er met mijn hoofd niet bij dat men dit nog steeds kan vinden, nadat er allerlei verhalen van donkere Nederlanders te horen zijn geweest, die in hun kinderjaren al werden uitgescholden voor zwarte piet. En dit ook nog steeds in hun huidige leven rond deze tijd te horen krijgen.

Waarom is er zo ontzettend veel weerstand tegen een kleine aanpassing, die zulke grote positieve gevolgen zullen hebben? Waardoor elke Nederlander, ongeacht zijn of haar huidskleur, met volle teugen kan genieten van dit gezellige Hollandse feest?

Wordt het niet eens daadwerkelijk tijd voor een aanpassing?


Hier kun je mijn artikel van vorig jaar over dit onderwerp lezen.

Liefs, Peggy.

Bron foto: http://www.totaaltv.nl/nieuws/commissariaat-mengt-zich-niet-in-zwarte-piet-discussie/

2 comments

 1. Keentee

  Hey just wanted to give you a quick heads up. The text in your post seem to be running off the screen in Ie. I’m not sure if this is a format issue or something to do with web browser compatibility but I thought I’d post to let you know. The design look great though! Hope you get the issue solved soon. Cheers
  http://sciencevsdeath.com/forum/index.php?topic=1008868.new#new
  http://forum.datacenter-sintang.or.id/index.php?topic=11139.new#new
  http://forumdisabled.earth-spacetime.org/viewtopic.php?f=42&t=6789

  Beantwoorden

  1. PeggyST

   Thanks for letting me know. I haven’t heard this complain before, but I’ll take a look at it. Liefs, Peggy.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: