fibroscan

Uitslag fibroscan + een korte heart2heart

Zoals sommige van jullie wellicht weten, heb ik op donderdag 7 augustus een fibroscan gehad. Vanochtend belde mijn MDL arts mij op met de uitslag hierover. Benieuwd?

Fibroscan

Hoe werkt een fibroscan?

Voordat ik de fibroscan moest ondergaan, heb ik opgezocht wat zo deze scan nou precies inhield. Tevens kwam ik daar tegen wat het precies in houdt als mensen lever cirrose hebben.

Dit was (in het kort) wat ik toen heb gevonden:
Levercirrose kan ook wel verschrompeling van de lever worden genoemd. Er wordt gesproken over levercirrose, indien de lever zo erg beschadigd is, dat deze zich niet meer kan herstellen. 1.

Uitslag van de test:

Uit de test is gebleken dat mijn lever wel degelijk is beschadigd. Aangezien mijn lever op twee plaatsen getest is op fibrose, kwamen er twee soorten waardes uit. Op de ene plek waar getest was, scoorde ik 12 punten en op de andere plek, scoorde ik 27 punten. Dit houdt in, althans voor zover ik begrepen heb, dat ik toch wel een lichte vorm van levercirrose heb. Maar de MDL arts gaf ook aan dat ze mijn uitslag lastig te interpreteren vond. Mijn levercirrose is niet ontstaan door een leverziekte, zoals bv. hepatitis A of B, maar waarschijnlijk door de drukken die door mijn lever stromen. Mijn lever is dan ook, waarschijnlijk door alle afwijkingen aan mijn hart en longen, in de loop der jaren beschadigd geraakt.

Levertransplantatie:

Dus al met al is levercirrose niet een hele fijne diagnostisering. Maar goed, de MDL arts gaf tevens aan dat men nu wil onderzoeken of ik in de toekomst in aanmerking zou kunnen komen, voor een levertransplantatie. Maar daarvoor wil de MDL arts eerst de uitslagen van de komende hartcatheterisatie afwachten. Zij wil bijvoorbeeld onder andere graag weten hoe hoog de drukken in mijn bloedvaten zijn. Daarnaast krijg ik vrijdag 22 augustus een afspraak met een anesthesioloog. Deze arts wil in eerste instantie een gesprek met mij aangaan, om te kunnen bepalen of ik in aanmerking zou kunnen komen, voor een levertransplantatie.

Bypass machine:

Nu vragen jullie je wellicht af, waarom een anesthesioloog dat (onder andere) moet bepalen. Nou dat zal ik even kort uitleggen. Tijdens een levertransplantatie zal ik niet aan een bypass machine worden aangesloten. Een bypass machine zorgt dat het hart stil komt te liggen en neemt tijdens de operatie jouw hart-longfunctie over. Met andere woorden, de bypass machine ademt voor jouw lichaam en zorgt ervoor dat er voldoende zuurstof door het lichaam blijft stromen. Het risico van een bypass machine is dat de patiënt na de operatie wel weer zelfstandig zal moeten kunnen ademen, om van die machine af te mogen. Dit is dan ook een van de risico’s tijdens een openhartoperatie. Bij mijn openhartoperaties heb ik, voor zover ik weet, altijd aan een bypass machine gelegen.

Aangezien er tijdens een levertransplantatie niet aan mijn hart en longen wordt gezeten, is het wel van belang om te kijken of mijn hart en longen ook tijdens een transplantatie goed kunnen functioneren. Nou moet ik eerlijk bekennen, dat ik dit vrij somber inzie, aangezien juist mijn hart en longen nou niet bepaald mijn sterkste organen zijn.
Dit alles zal ik dus moeten bespreken met de anesthesioloog en tevens zal mijn cardioloog bij dit proces worden betrokken.

En nu?

Phoe! Dat was wel even abrupt wakker worden vanochtend. Best heftig nieuws, aangezien ik mijn kansen gewoon erg laag inschat. Deels doe ik dit uit zelfbescherming, zodat een eventuele afwijzing niet een enorme teleurstelling wordt. En deels als je objectief naar mijn kansen gaat kijken, kun je niet anders dan een zekere terughoudendheid hebben.

Maar goed, ik kan op dit moment niets anders dan bepaalde dingen los laten en te laten voor wat het nu is. Ik ga me nu eerst focussen op dit weekend en met name aanstaande maandag. Ik zal dit alles natuurlijk ook bespreken met mijn second opinion arts in het AMC en kijken wat hij hierover denkt.

***

Wil je meer medische artikelen lezen? Dat kan, klik hier.


Goed en dat was mijn update tot nu toe m.b.t. de fibroscan. Ik hoop dat je het interssant vond om meer over te lezen.

Bedankt voor het lezen!

Liefs,

Peggy.

0 comments

 1. Tiny de Graaf

  Lieve Peggy, hoop en vrees wisselen elkaar af. Ik denk dat je een heel realistische kijk op je leven hebt. Kan alleen maar voor je blijven bidden. Houdt moed!
  Liefs,

  Tiny de Graaf

  Beantwoorden

 2. Tiny de Graaf

  Lieve Peggy, hoop en vrees wisselen elkaar af. Ik denk dat je een heel realistische kijk op je leven hebt. Kan alleen maar voor je blijven bidden. Houdt moed!
  Liefs,

  Tiny de Graaf

  Beantwoorden

 3. Hanneke

  lieve Peggy,
  Dank je voor je duidelijke uitleg! Sterkte vandaag, veel liefs Hanneke ( uit Zutphen)

  Beantwoorden

  1. mylittlelifebubble

   Lieve Hanneke, bedankt voor het lezen van mijn blog. Ik hoop dat je het interessant vond om mijn blog te lezen. Als je wil kun je mij ook volgen, dan krijg je een e-mail zodra ik een nieuw artikel heb geplaatst op mijn blog. Liefs, Peggy.

   Beantwoorden

 4. Tiny de Graaf

  Lieve moedige Peggy,
  Wat heb je al een lange weg afgelegd. Dank voor het delen van je verhaal. Zo kan ik gerichter voor je bidden en ik hoop dat God je nog een lange tijd voor je moeder en je vrienden zal willen sparen.
  Veel liefs,

  Tiny de Graaf

  Beantwoorden

  1. mylittlelifebubble

   Lieve Tiny,

   Dank voor je lieve bericht en alle kaarten die ik eerder van jullie allemaal heb gekregen! Hoop dat je het allemaal interessant vond om te lezen. Binnenkort zal ik een aantal video’s op mijn blog plaatsen, met betrekking tot het AMC. Mijn moeder zal jullie vast wel weer op de hoogte stellen, zodra er weer iets nieuws op mijn blog staat. Liefs, Peggy.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: