second opinion opname

Second opinion opname de uitslag: tekst en uitleg.

Hallo allemaal,

Hierbij de uitslag van mijn opname in het AMC van augustus 2014. Het is alweer even geleden, maar beter laat dan nooit toch?! Dus mocht je benieuwd zijn naar alle uitslagen en bevindingen van mijn opname? Kijk en lees dan vooral verder!

Second opinion opname:

Hartkatheterisatie:

Voor de second opinion heeft er een hartkatheterisatie plaats gevonden. Onder hartkatheterisatie kan het volgende worden verstaan:

Een hartkatheterisatie is een vrij simpele ingreep, die via de slagader in de lies verloopt. Er wordt gebruik gemaakt van een dunne draad, die via de slagader in de lies het lichaam binnen komt. Soms wordt er ook wel gebruik gemaakt van contract vloeistof, dit bijvoorbeeld om vernauwingen te kunnen opsporen.

Voordelen hartkatheterisatie:

De voordelen van deze ingreep zijn dat deze vrij pijnloos is en dat er zeer weinig risico’s aan verbonden zijn. Patiënten worden over het algemeen plaatselijk verdoofd, wat in houdt dat zij wakker zijn tijdens de ingreep en daardoor kunnen meekijken op een scherm naar de ingreep. Een hartkatheterisatie kan gebruikt worden voor verschillende doeleinden, namelijk;

– Voor het dotteren (het opsporen van vernauwing in de kransslagader en deze weer openen met bijvoorbeeld een stent =veertje).

– Het plaatsen van een nieuwe hartklep

– Voor een  oriënterend onderzoek.

Bij mij was het doel van de hartkatheterisatie, het doen van een oriënterend onderzoek. Nu moet ik er wel bij vertellen dat bij mij ook de slagader in mijn nek werd aangeprikt. Omdat ik dus ook in mijn nek werd aangeprikt en omdat de hartkatheterisatie bij mij vaak iets langer duurt en omdat je al die tijd wel rustig moet kunnen blijven liggen, werd ik wel onder volledige narcose gebracht. Ik heb dus verder niets van de gehele ingreep meegekregen.

Tijdens mijn hartkatheterisatie stonden 5 vragen centraal, en deze vragen bespreek ik in de video. Ik zal kort een aantal begrippen proberen uit te leggen.

Wat is restrictieve cardiomyopathie? 

Laat ik eerst beginnen met het uitleggen van het begrip cardiomyopathie’:

Cardiomyopathie is een ziekte van de harstspier. De hartspier trekt niet goed samen of ontspant zich niet voldoende, waardoor de pompfunctie van het hart wordt verminderd (=  hartfalen). Daarnaast kunnen er ook hartritmestoornissen optreden. Cardiomyopathie is een chronische ziekte, die zich in meerdere vormen kan voordoen. Bij mij was de vraag of er sprake was van restrictieve cardiomyopathie.

Restrictieve cardiomyopathie: houdt in dat de hartspier veranderd in stijf bindweefsel, waardoor het hart niet meer goed kan ontspannen. De hartkamer vult zich daardoor onvoldoende met bloed. De bloeddruk in de boezems stijgt en de wanden van de boezems worden dikker. Later treedt dilatatie (verwijding) van de boezems op en kunnen hartritmestoornissen (boezemfibrilleren) of hartfalen ontstaan.

AV Fistels:

 AV fistels (Arterioveneuze fistels) zijn abnormale verbindingen tussen een slagader en een ader. Ook deze AV fistels heb ik al vanaf dat ik vrij jong was en deze zijn in de loop der jaren vermeerderd. Door de AV fistels in mijn longen, heb ik ook een lager saturatiegehalte(= zuurstof) dan normaal.

Saturatiegehaltehet zuurstofgehalte in het bloed.

Disclaimer: alle uitingen in deze video zijn gebaseerd op mijn persoonlijke mening en ervaringen.


Bedankt voor het lezen!

Liefs, Peggy.

3 comments

 1. Opname AMC 17-08-'14 deel 1.

  […] naar de uitslag van deze eerste operatie? Bekijk dan zeker mijn ‘Second opinion opname de uitslag’ […]

  Beantwoorden

 2. sam

  Beste

  Wat is dan jou saturatie?

  Mvg sam

  Beantwoorden

  1. MLLB - MyLittleLifeBubble

   Beste Sam,

   Wat leuk dat je een reactie achter laat! Mijn saturatie schommelt rond de 75% in rust. Dit houdt in dat zodra ik actief iets onderneem, mijn zuurstofpercentage daalt.

   Van waar jou vraag? Als ik vragen mag 😉

   Liefs, Peggy.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: