relatie

Let’s talk: relatie | Het perfecte koppel | Mythe of waarheid?

Wellicht heb je termen als #couplegoals of #perfectcouple weleens voorbij zien flitsen op de grote bubbel dat het internet heet. Toen ik onlangs hoorde dat een bepaalde bekende influencer een award had gewonnen voor o.a. ‘het perfecte koppel’, gingen bij mij de nekharen overeind staan. Ik vroeg mij oprecht af waar onze need for perfection tegenwoordig toch vandaan komt. In het artikel van vandaag wil ik ‘de relatie’ centraal stellen. En dan bedoel ik die relatie met jouw levenspartner. En de vraag of zoiets als ‘Het perfecte koppel’ bestaat. Lees je mee?

• Relatie •

‘Het perfecte koppel’

Relaties:

Iedere relatie is weer anders. Is uniek, persoonlijk, leuk, grappig en hopelijk ook een beetje vreemd. Door de jaren heen heb ik verschillende relaties gehad. Geen van allen vond ik uiteindelijk leuk en goed genoeg en daarom hebben ze dan ook geen stand weten te houden. Maar door die verschillende relaties weet ik nu precies waar ik naar op zoek ben in mijn partner. Voor mij persoonlijk zijn kwaliteiten als betrouwbaarheid, eerlijkheid en humor belangrijk in mijn relatie. Ik vind het prettig en belangrijk om totaal mezelf te kunnen zijn bij mijn partner. En niet altijd ‘het perfecte plaatje’ vol te hoeven houden.

Ups and downs:

Als je het mij vraagt kent elke relatie haar ups and downs. Persoonlijk word ik altijd een beetje kriegelig van mensen die een mooier beeld van hun relatie scheppen, dan dat deze in werkelijkheid wellicht is. Als het in mijn relatie niet goed gaat, dan geef ik dat ook eerlijk toe. Uiteraard niet tegen elke vreemdeling op straat uiteraard en ook lang niet altijd even gedetailleerd, maar ik ga er zeker niet over liegen. Ik zou niet weten waarom.

Mijn relatie met laif laif is de beste en leukste relatie die – tot nu toe – ooit gehad heb. En voor de duidelijkheid, ik hoop dat er geen nieuwe relatie komt en dat dit mijn beste en laatste is. Maar onze relatie heeft absoluut haar ups and downs gehad. Heel veel van de struggles die wij hebben meegemaakt hebben toch wel grondslag gevonden in mijn gezondheid. Althans in het gebrek aan een goede gezondheid, in mijn geval.

Vanaf het begin van onze relatie – nu bijna 6 jaren geleden – ben ik ontzettend veel in het ziekenhuis geweest. Er is eigenlijk geen moment geweest waarin wij geen ‘beperkt’ koppel waren. En dat is lastig en zoiets kan zeker zwaar op een relatie wegen. Gelukkig hebben wij al vrij snel in het begin hulp vanuit het UMCG aangeboden gekregen. De hulp was in principe bedoeld voor mij om met alle fysieke veranderingen om te gaan, maar dit is uiteindelijk meer veranderd in een soort van relatietherapie. Blijkbaar hadden wij daar meer behoefte aan.

Relatietherapie:

Als ik heel eerlijk ben denk ik dat deze relatietherapie onze redding is geweest. Dat klinkt wellicht wat zwaar. Maar soms komt er zoveel tegelijk op je af in het leven, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. En dan is het hebben van een neutraal aanspreekpunt toch wel erg fijn.

De relatietherapie heeft mij bijvoorbeeld geleerd dat mijn beperkingen ook effect hebben op het leven van laif laif. Gek genoeg had ik daar anders niet zo zeer bij stil gestaan. En zo zijn er nog wel meer voorbeelden waarbij de therapie erg behulpzaam is gebleken.

Nu ik de voordelen van een relatietherapeut heb ondervonden, denk ik dat het voor ieder koppel iets goeds zou kunnen betekenen. Communicatie is key in een relatie en dat is vaak ook waar het stuk loopt in veel relaties. En tijdens therapie bespreek je wellicht onderwerpen die anders vermeden zouden worden, omdat ze wellicht in ruzies uitlopen. En doordat dit soort gesprekken door een professional worden begeleidt, kun je de ruzies voorkomen en worden beide kanten van het verhaal belicht.

Relatietherapie is – denk ik – júist goed voor die koppels die denken dat ze geen relatietherapie nodig hebben. Ik was bijvoorbeeld zo een type, omdat ik dacht dat bij therapie er iets stuk moest zijn in een relatie. Maar je kunt ook in relatietherapie gaan om bij voorbaat te voorkomen dat het een en ander stuk loopt.

Mythe of waarheid?

Maar goed, ik begon dit artikel met de vraag of ‘het perfecte koppel’ bestaat. Of het mythe of waarheid is? Wat mij betreft is het perfecte koppel een mythe. Geen enkel koppel, hoe leuk ze het ook (lijken te) hebben met elkaar, is het perfecte koppel. Je weet immers nooit wat er achter gesloten deuren plaats vindt.  Naar mijn mening bestaat zoiets simpelweg niet. En dat zou ook zeker niet een doel moeten zijn waarna wij streven.

Als wij dan toch graag koppels als voorbeeld willen nemen, dan zou ik zeggen kijk naar jouw eigen omgeving. Voor welk koppel heb jij bewondering? Wellicht zijn het jouw buren met een gehandicapt kind, of jouw eigen ouders die elkaar door dik en dun hebben gesteund. Het kan van alles zijn waarom je bewondering hebt voor een bepaald koppel. En er is niks mis met het hebben van bewondering voor een bepaald koppel. Zolang wij maar niet vergeten dat geen enkel koppel perfect is. En dat dit zeker geen (haalbare) gezonde doelstelling om na te streven.

Waar dan wel naar streven?

Het is niet meer dan normaal om af en toe een meningsverschil te hebben, te kibbelen als een oud getrouwd stel of zelfs af en toe (flink) ruzie te maken. Immers, je bent twee verschillende persoonlijkheden en dat kan (en hoeft) niet altijd met elkaar overeenkomen.

Ik denk dat wij meer zouden moeten streven naar relaties die ons gelukkig maken en waar wij energie uit halen. Relaties die van toegevoegde waarde zijn op onze eigen leven. En moet zo een relatie dan perfect zijn? Nee joh, ben je gek!? Zolang jìj maar gelukkig bent in jouw relatie, dat is het allerbelangrijkste.


Zo, dat was een flink artikel om een nieuwe week mee te beginnen he?! Ik ben erg benieuwd hoe jij over relaties denkt en of je het met mij eens bent of niet? 

Bedankt voor het lezen!

peggyst

 

 

 

Klik hier voor meer ‘Let’s talk’ artikelen. 

2 comments

 1. Emily

  Mooi artikel! Ik zie een perfecte relatie ook niet als een relatie waar nooit iets mis in is gegaan, en het woord perfect staat me sowieso niet aan. Dat je samen relatietherapie hebt gehad betekent juist dat je samen eruit wil komen, elkaar wil begrijpen, samen wil groeien en meer tools daarvoor hebt gekregen. Mooi!

  Beantwoorden

  1. PeggyST

   Hi Emily, leuk dat je het artikel gelezen hebt en even een reactie hebt achter gelaten. Ik ben ook zeker geen fan van het begrip ‘perfect’. Liefs, Peggy 🤓.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: