capsule wardrobe

Project 333 – capsule wardrobe.

Al enige tijd zit ik er aan te denken om een capsule wardrobe te creëren, met behulp van project 333. Een minimalistische benadering en kijk op fashion. Door de jaren heen is er een bepaalde koopdrang ingeslopen bij mij, waardoor ik aldoor opzoek ben naar het volgende, betere, en mooiere kleding item. Hier wil ik graag vanaf en ik denk dat Project 333 mij daarbij kan helpen.  In dit artikel leg ik uit wat Project 333 precies inhoudt en hoe ik alvast een begin hierin heb gemaakt. Kijk je mee?

Capsule wardrobe.

Wat is project 333?

Project 333 is een minimalistische fashion uitdaging, waarin je 3 maanden met 33 kledingstukken door moet zien te komen. Officieel vallen jassen, schoenen en accessoires ook onder de 33 kledingstukken.

Ondergoed, sokken, sportkleding, pyjama’s en ‘home wear’ tellen officieel niet mee.  En wanneer kleding niet langer meer past of wanneer het niet langer in goede conditie is, mag dit vervangen worden.

Nou wordt het getal 33 als uitgangspunt genoemd in Project 333. Echter ben ik van mening dat iedereen zelf het beste kan bepalen welk aantal kledingstukken het beste bij haar/hem past. Zo kan het zijn dat jij je het meest prettig voelt bij bijvoorbeeld 45 kledingstukken per 3 maanden en dat is ook prima. Zolang het maar bij dat uitgekozen getal blijft en je niet na 3 maanden alsnog 60 kledingstukken in je kast heb hangen en/of liggen.

Terug naar de basis:

Vroeger toen ik voor het eerst op mezelf ging wonen, had ik niet een enorm groot budget om kleding van te kunnen kopen. Ik weet nog wel dat wanneer ik wel iets leuks kon kopen, ik hier zo  blij mee was en ik het ook het liefst elke dag wou dragen. Tegenwoordig heb ik dit gevoel niet echt meer, na het shoppen. En dat is zonde natuurlijk. Ik ben al een poosje geleden begonnen met het uitruimen van mijn kledingkast. Ik heb veel kledingstukken weg gegeven aan het Leger des Heils, ik heb een deel verkocht en ik heb een deel weggegooid. Althans het deel wat ik heb weggegooid heb ik naar de H&M gebracht, waar het textiel gerecycled kan worden. Op deze manier kon ik mijn kledingkast mooi uitdunnen en heb ik nu uiteindelijk alleen nog maar  kledingstukken in mijn kast hangen, die ik echt leuk vind en ook veel zal dragen.

Kwantiteit boven kwaliteit:

Momenteel heb ik 35 kledingstukken in mijn kledingkast hangen. Dit zijn allemaal winterkleding items en hier vallen mijn schoenen, jassen en accessoires niet onder. Persoonlijk vind ik dat er dan te weinig kleding over blijft, en het moet wel een leuke challenge blijven. Echter heb ik wel besloten dat ik voor de volgende winter capsule wardrobe meer wil investeren in kwalitatief goede kleding. Kwaliteit moet boven kwantiteit staan vanaf nu. Dus liever een hele mooie en wellicht dure trui, dan 3 truien die goedkoper waren maar ook van mindere kwaliteit.

Tevens   ben ik van mening dat mijn ideale capsule wardrobe uit 40 kledingstukken bestaat. Ik mis namelijk nog een aantal kledingstukken in mijn kast, die iets meer variatie zouden kunnen brengen. En door mijn ideale aantal kleding stukken op 40 te zetten, geef ik mijzelf nog enigszins de ruimte om die items nog toe te voegen. Mits het items zijn die dus kwalitatief goed zijn en langer mooi blijven.

Helaas ben ik er achter gekomen dat er in 2 van mijn spijkerbroeken slijtagegaten zitten en ook in 1 trui heb ik een gat gevonden. Mocht ik in de komende 3 maanden nog een leuke spijkerbroek of trui tegenkomen, dan kan ik deze aanschaffen en het oude kledingstuk hiermee vervangen. Op deze manier voorkom ik ook dat ik alleen maar meer kledingstukken toe voeg aan mijn kledingkast.

Redenen voor mij om een capsule wardrobe te creëren:

  • Geld besparen
  • Koopdrang verminderen
  • Kritischere keuzes maken tijdens het shoppen.

Officieel mag ik nu in maart weer aan een nieuwe capsule wardrobe voor de lente beginnen. Voor nu moet ik het dus volhouden met alle kledingstukken die ik momenteel in mijn kast heb hangen. Mits ik dus een goede vervanging kan vinden, voor de kledingstukken die momenteel aan vervanging toe zijn. Maar goed, ik ben benieuwd of deze challenge mij zal bevallen en of ik het ook vol kan houden.

Voor meer informatie over Project 333 klik dan hier.


Dat was het voor vandaag. Ik zal binnenkort proberen een video te maken, waarin ik mijn capsule wardrobe laat zien.

Bedankt voor het lezen!

Liefs, Peggy.

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: