prayforparis

#prayforparis

Gisteravond zag ik opeens op Facebook een berichtje staan, dat er wederom aanslagen waren gepleegd in Parijs. ‘He, alweer?!’ dacht ik. En vervolgens zette ik de tv aan. 

Prayforparis

Gisteravond heb ik een hele poos voor de televisie gezeten en vol verachting, verbazing en walging gekeken naar de beelden die toen live werden uitgezonden. Op dit soort momenten is altijd de eerste vraag die bij mij op komt: ‘Wat bezielt deze terroristen toch?!’ Hoe kan je als mens een ander mens in koele bloede vermoorden? Wat gaat er om in zo iemand zijn/haar hoofd, dat je zo een terroristische actie goed kan praten voor jezelf?!

Ik vraag mij altijd af hoe het kan dat bepaalde mensen zo slecht zijn. En waar dit mee te maken heeft. Zou dit te misschien te maken kunnen hebben met hun opvoeding, sociale omgeving en/of hun hersenen? Is bij deze mensen het geweten (amygdala) minder goed ontwikkeld? Hebben deze mensen dan totaal geen gevoel van empathie voor hun medemens? Het antwoordt op deze vragen zal waarschijnlijk ontkennend moeten worden beantwoordt.  Wat ik mij ook altijd af vraag is of deze mensen bijvoorbeeld anders zouden zijn, wanneer zij ergens anders geboren waren? In bijvoorbeeld een ander gezin? Tja, wie zal het zeggen.

Onze minister-president Rutte gaf aan dat wij niet in oorlog zijn met de Islam, maar met extremisten. En daar ben ik het wel degelijk mee eens. Niet iedere moslim is nu opeens een terrorist. Het gaat om die paar gevallen die het geloof aangrijpen als een manier om hun extreme en gruwelijke gedachtengangen te rechtvaardigen. Ik hoop niet dat wij ons nu allemaal tegen een bepaalde bevolkingsgroep gaan keren. Ik denk dat  wij daarmee deze extremisten precies geven wat zij willen.

Nee, laten wij vooral met ons allen een front blijven. Of je nou Christelijk, Joods, Moslim of wat voor geloofsovertuiging (of geen) hebt, wij zijn gelijk aan elkaar. En laten wij elkaar vooral blijven helpen. Juist in deze tijden van terreur. En laten wij ook vooral niet vergeten dat wij er met veel meer zijn!

Mijn gedachten gaan uit naar alle slachtoffers, nabestaanden en alle Parijzenaren. Wat gisteren voor velen begon als een normale vrijdag, is geëindigd in een nachtmerrie. Helaas zal 13 november nooit meer hetzelfde zijn voor hun.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: