liefhebben

Persoonlijk | ‘Kan ik mijn partner wel liefhebben?’

‘Kan ik mijn partner wel liefhebben?’. Een heftige vraag om een artikel mee te beginnen, dat kan ik mij voorstellen. Maar dit was een vraag die laatst door mijn hoofd spookte. En vandaag vertel ik je graag in een wel heel persoonlijk artikel meer over mij, de liefde en hoe het met mijn relatie gaat. Benieuwd?

Van jongs af aan leer je als kind zijnde dat jouw vader en moeder onvoorwaardelijk van elkaar houden, elkaar liefhebben en elkaar steunen in moeilijke tijden. Althans, een bepaald percentage van de kinderen leert dit. Een ander percentage kinderen leert dat de liefde tussen ouders zo kwetsbaar is als porselein en uitmond in een echtscheiding.

Inmiddels ben ik zelf 31 jaren oud en heb ik ruim 5 jaren een serieuze relatie. Wat mij betreft mijn leukste, beste en hopelijk laatste relatie ooit. En toch zit mijn relatie de laatste tijd in een bepaalde funk. Ik denk dat dat met name te maken heeft met het feit dat wij beiden op een emotioneel kruispunt staan. Het kan namelijk twee kanten op gaan. Òf we gaan op dezelfde serieuze voet verder en gaan stappen ondernemen als een woning kopen, trouwen en hopelijk kinderen mogen krijgen. Òf we durven – en wellicht kunnen – ons niet definitief aan elkaar binden.

De scheiding van mijn ouders was onvermijdelijk en het was de enige oplossing in een zeer slechte situatie. Ik ben niet het type dat snel zal zeggen dat ik emotionele schade heb opgelopen door de scheiding van mijn ouders. Maar wat ik wel heb gemist is de mogelijkheid om te leren hoe je als man en vrouw van elkaar kunt houden. Dus met andere woorden, ik heb nooit geleerd hoe ik een man op verschillende ‘levels’ kan liefhebben. Wat ik wèl heb geleerd – zij het bewust of onbewust – is dat mannen niet te vertrouwen zijn. Dat klinkt wellicht heftig voor sommigen, maar in de kern is dit wel de waarheid voor mij. Persoonlijk denk ik dat ik door de jaren heen een bepaalde bindingsangst heb gecreëerd. Een angst om iemand daadwerkelijk zo te vertrouwen en dus dichtbij te laten komen, dat deze mij ook daadwerkelijk zou kunnen kwetsen. Ik heb elke relatie – tot die van nu  – op een zekere afstand gehouden.

Mijn liefde voor laif laif staat als een kei boven water. Maar het moraal van dit verhaal is dat ik bang ben het vermogen te missen om daadwerkelijk op verschillende niveau’s van een man te kunnen houden. Ik ben bang dat ik niet weet hoe ik mij volledig moet openstellen voor iemand anders. Ik ben bang dat ik altijd – zij het een kleine – muur op zal houden, voor het geval ik gekwetst word.

Ik weet dat ‘liefde’ en ‘houden van’ betekent het risico te willen en te durven nemen om gekwetst te worden. En als ik bij iemand dat risico durf te nemen, dan is het wel bij laif laif. En toch blijf ik bang dat ik als vrouw op het gebied van liefhebben altijd te kort zal schieten. Met name in het uiten van mijn liefde naar laif laif toe. Immers ik had geen ouders die mij dit voorbeeld of mij de geruststelling hebben gegeven dat het goed is om iemand te vertrouwen en toe te laten in je hart.

Ik vraag mij weleens af hoe andere vrouwen zo vol vertrouwen in een relatie of een huwelijk stappen? En waarom ik dat minder heb? Komt dat nou echt omdat mijn ouders gescheiden zijn en die van die andere dames niet?

De clue van dit verhaal is eigenlijk de vraag: ‘Is de liefde sterker dan mijn angst om eventueel gekwetst te worden?’.

Als ik mijzelf deze vraag zo stel dan kan ik deze niet anders dan als volgt beantwoorden: ‘Mijn liefde voor laif laif is zeker groter dan mijn angst om gekwetst te worden. Ik weet alleen soms niet goed hoe ik mijn liefde moet uiten. Niet alleen omdat ik geen romantisch type ben, maar ook omdat ik dat nooit ergens geleerd heb. Dit is dan ook een levensles die ik mijzelf door de jaren heen zal moeten bijbrengen. En ook daar is niks mis mee’. 


Goed, dat was het artikel van vandaag. Ik hoop dat mijn punt is overgekomen en dit artikel niet al te vaag was. Af en toe heb ik gewoon op emotioneel vlak bepaalde onzekerheden, die ik graag van mij afschrijf. En dit is er een van. Wellicht is er iemand die zich hier enigszins in kan herkennen.

Bedankt voor het lezen!

peggyst

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: