orgaandonatie

Orgaandonatie | ‘Mijn donor verhaal’ & Ben jij al orgaandonor?

Zoals sommige van jullie wellicht weten is het deze week ‘donorweek’. Met alles wat er in mijn leven is gebeurd, moet ik hier natuurlijk ook aandacht aan besteden.

Voor een ieder die denkt dat het ‘een ver van mijn bed show’ is, die heeft het mis. Immers je ‘kent’ mij en wellicht is het goed dat ik eens een verhaal met je deel, dat ik nog nooit eerder heb gedeeld.

Orgaandonatie

Hoe het begon:

Toen ik ongeveer 8 jaren oud was ging het op een gegeven moment weer slechter met mijn gezondheid. Uit onderzoek bleek dat mijn eigen hartklep niet meer naar behoren functioneerde en naast alle andere beperkingen die ik had, werd dit toch wel erg zwaar voor mijn lichaam. Ook toen zag ik vaak blauw (mijn lippen en nagels) en had ik erg weinig energie over. Hierdoor kwam ik op de wachtlijst te staan voor een donor hartklep.

Op een gegeven moment ging het nog slechter met mij en moest er worden ingegrepen. Ik weet niet meer precies hoe dit allemaal is gegaan, maar er kwam een moment waarop mijn moeder te horen kreeg dat er een nieuwe hartklep beschikbaar was voor mij. Helaas kon men toentertijd nog geen hartklep plaatsen d.m.v. een hartkatheterisatie (via een sneetje bij de lies), dus werd het een openhartoperatie.

Na de operatie werd ik in een isolatiekamer geplaatst, waar een sluis tussen zat. Door de isolatiekamer werd de kans op het meenemen en de verspreiding van eventuele bacteriën verkleind. Alle bezoekers en al het personeel moesten een soort pak dragen, handschoenen aan en een mondkapje voor, voordat zij bij mij in de kamer mochten komen. Daarnaast was er ook een redelijke kans aanwezig dat mijn eigen lichaam de nieuwe hartklep zou afstoten. Gelukkig is dit uiteindelijk niet gebeurd. Van deze tijd herinner ik mij nog wel het een en ander, maar niet bijzonder veel.

De donor zelf:

Mijn donor hartklep was afkomstig van een ander mens. Om specifiek te zijn, het was afkomstig van een 12 jarig Brits jongetje. Hij was helaas overleden door een verdrinking. Zijn ouders besloten na zijn overlijden, om de organen van hun zoontje ter donatie af te staan. En vandaag die dag draag ik nog steeds een klein deel van dat Brits jongetje met mij mee en ook al sta ik daar echt niet elke dag bij stil, ik ben er wel heel erg dankbaar voor.

Helaas weet ik verder niets van dit jongetje of van zijn ouders.  Ik had het fijn gevonden om te weten wie de ouders van dit jongetje waren. Al was het alleen al om hun te bedanken. Maar aan de andere kant kan ik mij heel goed voorstellen dat dit wellicht te confronterend voor hun was geweest. Soms vraag ik mij weleens af, hoeveel levens  zijn ouders door de orgaandonatie hebben kunnen redden. Dat moet toch wel enigszins een mooie en troostende gedachte zijn geweest voor hun, althans dat hoop ik dan.

Bewustwording creëren:

Dat was heel summier mijn ervaring met orgaandonatie. Aangezien ik dit verhaal nog niet eerder op mijn blog gedeeld had, vond ik dit – de donorweek – een goed moment om dat nu met jou te delen. Ik hoop met mijn verhaal namelijk een bepaalde bewustwording te creëren onder mijn lezers. Ik hoop dat je wilt nadenken over jouw keuze t.o.v. orgaandonatie. En dat je je keuze gaat registreren.

Misschien is het goed om ook eens wat feiten te benoemen.

– Wist je dat er op dit moment (bijna) 5,8 miljoen geregistreerde zijn opgenomen in het donorschap register. Dit betekent dat (bijna) 5,8 miljoen mensen hun keus hebben geregistreerd, met ja of nee. Of iets anders.

– Feit is dat uiteindelijk maar 1 op de 10.000 mensen, die ‘JA’ hebben gezegd, uiteindelijk een geschikte donorkandidaat is? Dat is eigenlijk toch zeer weinig, moet ik zeggen!

– Overigens hebben meer vrouwen dan mannen hun keuze hebben geregistreerd. Op dit moment is 54,6 % van de geregistreerden  vrouw, ten opzichte van 45,4 % aan mannelijke geregistreerden.

– Wist je dat op dit moment 48,5 % van de geregistreerden toestemming heeft gegeven om zijn of haar organen te doneren?

– Helaas overlijden elk jaar ongeveer 200 mensen, omdat zij niet op tijd een orgaandonor hebben kunnen krijgen?

– Tot slot lijkt het mij goed om te melden dat je ook organen en weefsels kunt uitsluiten van het donorschap? Bijvoorbeeld je hoornvlies of je huid.

Ook heb ik nog een informatief filmpje gevonden op YouTube over ‘hersendood’.

Ik wil tot slot graag nog het volgende aangeven. Met dit artikel wil ik absoluut niemand dwingen om te kiezen vòòr donorschap. Ik probeer alleen maar te bereiken dat er meer mensen zijn, die hun keuze laten registeren in het donorschap register. Ook al kies je ervoor om ‘NEE’ tegen het donorschap te zeggen, dan is deze keuze bij overlijden al bekend. Hiermee zadel je je nabestaanden ook niet op met zo een moeilijke vraag, in een toch al zeer moeilijke periode voor hun. Daarnaast kun je ook aangeven welke organen je eventueel niet wilt doneren, zoals bijvoorbeeld je huid of je hoornvlies. En ja, ook ik ben orgaandonor. Hoogstwaarschijnlijk ben ik geen geschikte kandidaat, maar ik vond het uit moreel oogpunt belangrijk om ook orgaandonor te worden.

REGISTREREN: 

Je keuze registreren kost niet meer dan 2 minuten, dus ik zou zeggen DOEN! Want wat is nou 2 minuten op een heel mensenleven?

En om het je nog gemakkelijker te maken, kun je je via de volgende link registreren:

https://www.jaofnee.nl


En dat was mijn verhaal m.b.t. orgaandonatie. Ik hoop dat je het in ieder geval interessant vond om te lezen.  En heb jij jouw keuze al geregistreerd?

Bedankt voor het lezen!

Liefs, Peggy.

Wil je meer persoonlijke medische verhalen lezen? Dat kan, klik dan hier. 

Bronnen:

https://www.donorregister.nl/organisatie/cijfers/registraties/default.aspx

4 comments

 1. Rowdy Groothedde

  Respect, en klasse dat je dit deelt!

  Beantwoorden

  1. mylittlelifebubble

   Dank je wel. Mijn verhaal delen is wel het minste wat ik kan doen vind ik! Leuk dat je even een reactie hebt achtergelaten.

   Beantwoorden

 2. wim huizenga

  Mooi verhaal om te lezen. Ik kom steeds meer over jou te weten. Jaren geleden heb ik mij al opgegeven als donor. Groet Wim.

  Beantwoorden

  1. mylittlelifebubble

   Ja, leuk he. Ik heb toch al wel het een en ander meegemaakt in mijn 28 levensjaren. Fijn dat je je al geregistreerd hebt! Ik probeer Joel ook zover te krijgen, dat hij een keuze gaat registreren. Maar dat duurt altijd even bij hem 😛

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: