Mr. Mercedes

Recensie tv-serie | Mr. Mercedes seizoen 1 | Stephen King.

In april schreef ik mijn boekrecensie over de Mr. Mercedes trilogie van Stephen King. Inmiddels is het eerste gelijknamige boek geadapteerd in een televisie serie. En vandaag vertel ik je wat ik van het eerste seizoen van Mr. Mercedes vond. Benieuwd?

 • Mr. Mercedes 

‘Recensie tv-serie’

Het verhaal in het kort:

Op een ijskoude vroege ochtend staan honderden wanhopige werklozen in de rij voor een banenbeurs. Zonder waarschuwing raast een eenzame bestuurder in een gestolen Mercedes dwars door de menigte; acht mensen worden gedood, vijftien raken gewond. De moordenaar ontsnapt.

Maanden later wordt gepensioneerd rechercheur Bill Hodges nog steeds achtervolgd door de onopgeloste misdaad. Wanneer hij een krankzinnige brief ontvangt van iemand die zichzelf de ‘Mercedes Killer’ noemt en dreigt met nog een duivelse aanval, ontwaakt Hodges uit zijn depressieve en wezenloze toestand, vastbesloten om een volgende tragedie te voorkomen. 

 • Aantal afleveringen: 10
 • Duur per aflevering: 1 uur.
 • Cijfer IMDb: 8,1

De casting:

De casting is bij een tv-serie gebaseerd op een boek zò ontzettend belangrijk, omdat deze wel enigszins overeen moet komen met het boek. Wat betreft de casting van Mr. Mercedes hebben ze gelukkig de spijker op de kop geslagen. Met name de twee hoofdpersonages zijn wat mij betreft  subliem gecast.

De acteurs:

Zo zien we Brendan Gleeson – beter bekend als ‘Dwaaloog’ voor de HP’ers onder ons – in de rol van gepensioneerd detective Bill Hodges. En ik moet zeggen dat ik Gleeson dè perfecte acteur vond voor deze rol. Tijdens het lezen van dit boek zag ik exact een soortgelijk type als Gleeson voor mij.

Overigens is het nog wel leuk om te vertellen dat Stephen King dit verhaal geschreven heeft met Gleeson als acteur in zijn achterhoofd. Dus hoe perfect kan het zijn?!

En de tweede belangrijke hoofdrol die vervult moest worden was natuurlijk die van Brady Hartsfield. Ook ditmaal heeft de casting director een goede keuze gemaakt, door de rol te laten vervullen door Harry Treadaway. Overigens was hij niet de eerste keuze, want die was gevallen op Anton Yechim. Helaas overleed hij in 2016 na een auto-ongeluk. Maar Treadaway is ook zeker een hele goede keuze.

Ook de overige rollen zijn gelukkig goed gecast. Zeker rollen als Jerome Robinson (gespeeld door Jharrel Jerome) en die van Holly Gibney (gespeeld door Justine Lupe), waren belangrijke personages die goed gecast moesten worden. Over Lupe was ik – voordat ik haar gezien had in de serie – niet helemaal zeker of het wel de juiste keuze was. Maar gedurende de serie begon ik de keuze te begrijpen.

Het acteerwerk:

Het acteerwerk in Mr. Mercedes was wat mij betreft subliem. Ik heb mij geen moment gestoord aan de manier waarop de acteurs invulling aan de voor mij bekende personages hebben gegeven.

Kritiekpunten:

Persoonlijk vond ik Mr. Mercedes een ontzettend leuk boek en de teleurstelling ligt dan ook altijd op de loer, bij een tv-serie adaptatie. En helaas heb ik mij – op bepaalde vlakken – enorm gestoord aan de tv-serie t.o.v. het boek.

 • Mijn grootste en voornaamste kritiekpunt m.b.t. de tv-serie van Mr. Mercedes is dat deze een zeer eenzijdig beeld weergeeft. Wat ik juist zò goed en leuk vond aan het boek was dat deze vanuit zowel het perspectief van Hodges als die van Hartsfield geschreven was. Hierdoor kreeg ik als lezer ook een kijkje in het hoofd van een psychopaat. En daar is niks van terug te zien in de serie. Hierdoor ervaar je als kijker veel minder sterk het gevaar van deze gestoorde einzelgänger. En dat is wat mij betreft een enorm gemiste kans in de serie.
 • In het boek speelt zelfmoord een grote rol in het huidige leven van Hodges. Maar in de serie zag ik daar nauwelijks iets van terug.
 • Verder is er een geheel nieuw personage aan het verhaal toegevoegd. Namelijk die van buurvrouw Ida Silver (gespeeld door Holland Taylor).  Ik heb serieus het boek er weer bij gepakt om te kijken of ik dit personage compleet vergeten was of over het hoofd had gezien. Gelukkig bleek dat niet het geval te zijn. Ik heb mij oprecht gestoord aan dit personage, met name omdat ik hem totaal overbodig vond en niet van toegevoegde waarde in het verhaal. Wellicht ligt dit aan mij en was het voor de opvulling en verloop van de serie beter. Maar wat mij betreft had dit personage niet toegevoegd te hoeven worden.
 • Iets wat ik ook gemist heb in de serie was de ‘Happy Mepper’. Dit was een zelfgemaakt wapen van Hodges, welke hij vaak bij zich droeg. Tevens had dit wapen een zeer belangrijke rol aan het einde van het verhaal.

Positieve punten:

 • Naast het feit dat ik de casting goed gedaan vond, was het acteerwerk ook simpelweg uitstekend in deze serie. Hierdoor was het – op de storende wijzigingen na – een waar plezier om naar deze serie te kijken.
 • Wat ik ook prettig vond was dat seizoen 1 uit het eerste gelijknamige boek van de trilogie bestond. De makers hebben er gelukkig niet voor gekozen om het een en ander uit te strekken over meerdere seizoenen.
 • Wat ik persoonlijk ook leuk vond was dat de serie soms vrij expliciet is en niet schuwt van bijvoorbeeld bloederige scènes. Immers het is een serie gebaseerd op een boek van Stephen King en daar hoort nou eenmaal geweld en bloed bij.
 • Tot slot wil ik nog even benoemen dat het einde van het verhaal iets is aangepast in de serie. Dit naar aanleiding van de aanslag in Manchester, tijdens het Ariana Grande concert. En deze aanpassing vond ik eigenlijk niet meer dan logisch.

Conclusie:

Zoals je hebt kunnen lezen heb ik mij tijdens de serie met enige regelmaat geërgerd aan de wijzigingen en miste ik soms bepaalde kenmerkende aspecten. Tevens heb ik mij enorm gestoord aan het nieuwe personage, omdat ik simpelweg de functie en toegevoegde waarde hiervan niet kon inzien. Maar goed, een tv-serie gebaseerd op een boek, zal toch nooit aan alle verwachtingen en eigen inbeeldingen van een lezer kunnen voldoen. Dat is nou eenmaal een feit.

Maar dat gezegd hebbende vind ik de casting keuzes, het acteerwerk en het totale plaatje wèl erg goed. En dat heeft zeker een aantal van de irritante wijzigingen goed gemaakt.

Vind ik het een aanrader?

Voor iedereen die het boek Mr. Mercedes gelezen heeft vind ik de gelijknamige serie zèker een aanrader. Maar je zult er wel rekening mee moeten houden dat er een aantal wijzigingen in de serie zijn verwerkt. De een wat storende dan de ander. Maar goed, dat heb je eigenlijk altijd met boeken die in een  serie of film geadapteerd worden.

Voor alle overige mensen die het boek niet gelezen hebben, zal dit een leuke serie zijn, met ijzersterk acteerwerk en een spannend verhaal. Dus zeker een aanrader!

Ik geef Mr. Mercedes:

mr. mercedes

 

(3,8 van de 5 sterren).

 

Dit omdat ik sommige wijzigingen toch wel redelijk storend vond, maar daarentegen vond ik het acteerwerk wel ijzersterk. Zonder bepaalde wijzigingen had deze serie absoluut 4/5 sterren gekregen.

Trailer:

Mr. Mercedes is sinds 9 augustus 2017 te zien op Audience Network. Deze is volgens mij nog niet (legaal) te zien in Nederland. Zodra daar verandering in komt, zal ik dit laten weten.


En dat was mijn mening over de tv-serie Mr Mercedes. Ik hoop dat je het een behulpzame recensie vond. Overigens ben ik erg benieuwd of jij dit boek gelezen hebt en of jij de serie ook wil bekijken? 

Bedankt voor het lezen!

peggyst

 

 

 

Klik hier om mijn boekrecensie over de Mr. Mercedes trilogie te lezen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: