draagmoederschap

Kinderwens | Wanneer kinderen krijgen niet langer een voldongen feit is.

Terwijl de cursor een hele tijd blijft flikkeren, merk ik dat ik moeite heb om mezelf zover te krijgen om daadwerkelijk over dit onderwerp te bloggen. Op de een of andere manier vind ik dit het lastigste onderwerp tot nu toe, om oprecht en eerlijk over te bloggen. Waarschijnlijk omdat door het ergens op te schrijven, het toch wel opeens erg confronterend is. Vandaag wil ik het met je hebben over een eventuele kinderwens en de daarbij behorende consequenties voor mijn gezondheid.

Kinderwens:

Ik ben nooit de vrouw geweest die als doelstelling in het leven had om kinderen te krijgen en moeder te worden. Niet dat ik geen kinderen wou, maar ik had eerst andere wensen en prioriteiten voordat ik moeder wou worden. Inmiddels ben ik bijna 30, heb ik een leuke partner en opeens is het idee van kinderen niet meer zover weg.

Nou heb ik altijd geweten dat zwangerschap fysiek zwaar zou worden voor mij. Echter is mijn gezondheid in de afgelopen jaren veranderd.  Ongeveer 1 – 1,5 jaren geleden hebben mijn vriend en ik daarom de vraag aan het UMCG gesteld of ik in mijn situatie – zoals deze destijds was –  zwanger zou kunnen worden. Helaas bleek dit antwoord negatief uit te vallen. Volgens het UMCG kon ik niet zelf een zwangerschap voldragen en zou draagmoederschap ook geen optie zijn, in verband met de daarvoor benodigde hormoonbehandeling. Ondanks dat mijn kinderwens op dat moment nog niet heel sterk was, was dat best een grote klap. Ik zou dus nooit een klein hummeltje van mijzelf ergens kunnen zien rondlopen. Daarnaast voelde ik mij ook schuldig ten opzichte van mijn vriend, die wel een grote kinderwens heeft. Maar goed, ik legde dit naast mij neer en ging verder met mijn leven.

Het AMC en onze kinderwens:

Al enige tijd ben ik nu onder behandeling in het AMC, in verband met mijn second opinion. En een paar weken geleden besloten mijn vriend en ik om nogmaals dezelfde vraag – met betrekking tot zwangerschap – aan artsen in het AMC voor te leggen. Immers, mijn zuurstofgehalte is in de afgelopen maanden iets verbeterd en fysiek voel ik mij tegenwoordig ook beter. Het AMC gaf ook aan dat het zeer onwaarschijnlijk is dat ik een zwangerschap op een goede manier zou kunnen voldragen. Het zou zowel voor het kind als voor mij gevaarlijk kunnen zijn.  En dat snap ik. Ik snap dat mijn lichaam dat niet op 100% werkt, niet goed genoeg voor een gezond kindje kan zorgen.  En ik wil niet een ziek kind op de wereld zetten, alleen omdat wij  graag een kind willen. Dat is iets wat ik voor mezelf niet kan goed praten.

Het AMC heeft zich echter niet per direct negatief uitgelaten over de draagmoederschap optie. De arts waarmee wij een gesprek hadden gaf aan dat hij deze vraag graag aan een groter team wil voorleggen. Immers de situatie is nu anders dan 1,5 jaren geleden. En als het goed is krijg ik binnen vier weken het advies van deze arts te horen. Dus nu is het een moment van afwachten.

Bloggen over dit onderwerp:

Tot nu toe heb ik veel van mijn medische ervaringen gedeeld op mijn blog, en dit deed ik graag. Maar het hele gedoe rondom zwangerschap vind ik oprecht een heel lastig onderwerp om het over te hebben. Dit omdat het onderwerp uiteraard erg persoonlijk is, maar ook omdat het mijn leven op veel vlakken zal beïnvloeden. Zo komt mijn relatie meer onder ‘druk’ te staan, omdat mijn vriend wel een grote kinderwens heeft. Ook hij vindt het een zeer lastig onderwerp, waar hij het dan ook liever niet over heeft. Om toch goed door dit proces te komen met z’n tweeën, hebben we besloten om in gesprek te gaan met een professioneel persoon. Hopelijk kunnen wij beide onze verwachtingen, angsten en wensen uitspreken, zonder elkaar daarbij uit het oog te verliezen.

Het gekke is dat je nooit weet hoe graag je iets wilt, totdat je de keuze niet langer meer hebt. En juist nu hoor/zie ik de ene na de andere vrouw vertellen over haar zwangerschap. Het is natuurlijk hartstikke fijn voor andere koppels dat ze ‘gewoon’ kinderen kunnen krijgen. Maar het maakt ook dat ik mij best eenzaam voel. Wat gek is, want het schijnt dat 1 op de 6 koppels ongewenst kinderloos zijn. En dat is toch een vrij hoog percentage. Maar goed, men gaat het natuurlijk ook niet van de daken schreeuwen dat zwangerschap niet mogelijk is, zo werkt het ook weer niet. Maar daarom wil ik wel graag, hoe moeilijk het ook zal zijn, dit proces met mijn lezers delen. Gewoon om andere vrouwen en mannen te laten weten dat zij niet de enigen zijn, met dit probleem.

Afijn, op dit moment zal ik het antwoord van het AMC moeten afwachten. En wat het antwoord ook zijn mag, dat zal het antwoord zijn waar ik mee moet zien te dealen. Maar voor nu is het dus eerst afwachten.


Bedankt voor het lezen. En mocht je jezelf herkennen in deze situatie, laat het dan vooral weten mocht je daar de behoefte voor voelen.

Benieuwd naar de uitslag van het AMC? Lees dan voor het artikel ‘Uitslag draagmoederschap AMC’.

peggyst

6 comments

 1. Uitslag draagmoederschap AMC

  […] Mocht je benieuwd zijn naar het begin van dit verhaal, lees dan vooral het artikel ‘Wanneer kinderen krijgen niet langer een voldongen feit is’. […]

  Beantwoorden

 2. Lifestyle blog

  […] Wanneer kinderen krijgen niet langer een voldongen feit is. […]

  Beantwoorden

 3. mythoughtsfeeling

  Heftig verhaal hoor. Echt knap van je dat je het met ons wilt delen.
  Hoop dat je goed nieuws krijgt van het AMC. 🍀

  Beantwoorden

  1. MLLBU - MyLittleLifeBubble

   Hey Tascha,

   Dankjewel :-). Ik zal ook in de toekomst mijn verhalen blijven delen, ondanks dat het een pijnlijk en moeilijk onderwerp is en blijft. Want helaas ben ik niet de enige die in deze situatie zit. Zodra ik nieuws van het AMC heb, zal ik daar zeer waarschijnlijk ook weer over bloggen. Leuk dat je even de moeite hebt genomen om een reactie achter te laten! Liefs, Peggy.

   Beantwoorden

 4. Hannah Venhuizen

  Lieve Peggy,

  Wat een heftig verhaal weer! En wat een onderwerpen en dingen waar jij in je leven mee moet (leren) dealen! Ik hoop dat dat ze van het AMC een keer goed nieuws voor je hebben, maar dat moet je uiteraard afwachten. Ik wens je veel sterkte en kracht toe! Je doet het goed!

  Een dikke knuffel en een dikke kus van Hannah

  Beantwoorden

  1. MLLBU - MyLittleLifeBubble

   Hee Hannah,

   Dankjewel voor je lieve reactie. Ik heb nog geen nieuws van het AMC ontvangen, maar wat het ook zal zijn ik zal er indd mee moeten leren dealen. Maar gelukkig gaat het tegenwoordig met mijn conditie iets beter, dus dat is weer een positieve verandering! Bedankt voor je reactie. Liefs, Peggy.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: