fotograaf

Fotografie | ‘Peggy, de fotograaf’.

Onder het nom van: ‘Ik wil graag weer iets nieuws leren’, ben ik sinds kort aan een fotocursus begonnen. Ook als blogger zijnde is het altijd erg handig, om iets meer verstand over fotografie te krijgen. En vandaag vertel ik je hoe de cursus mij tot nu toe bevalt en laat ik jou mijn kunsten als fotograaf zien. Benieuwd?

Fotografie

‘Peggy, de fotograaf’

In mijn tienerjaren vond ik het ontzettend leuk om foto’s te maken en hier is mijn liefde voor fotografie dan ook begonnen. Samen met een vriendin van mij, maakten we overal foto’s van en daardoor heb ik  enorm veel foto’s van mijn tienerjaren. Ondanks dat ik op een groot deel van de foto’s niet op mijn meest charmants sta, ben ik heel blij met al die vast gelegde herinneren.

Toen ik afgelopen mei 30 jaren oud werd, wou ik graag iets speciaals doen met al het geld dat ik van familie & vrienden gekregen had. En uiteindelijk besloot ik om dat geld aan een fotocursus te besteden.

De fotocursus:

Na wat zoekwerk op het internet, kwam ik terecht bij Marco Kuis Fotografie in Assen. Helaas was toentertijd de cursusgroep al vol en moest ik wachten tot september. En sinds september 2016 ben ik dus begonnen met de fotocursus. De cursus bestaat uit 6 dagen, waarbij elke les 2 uren duurt. De cursusgroepen bestaan uit maximaal 7 personen en in mijn huidige groep zitten 5 personen, inclusief ikzelf.

De eerste les was leuk en lastig tegelijk. We leerden de basiskennis van fotografie (sluitertijd, diafragma e.d.).  en ik moet toegeven dat ik het een hoop informatie in één keer vond.  En aangezien ik al een lange niet meer in de ‘schoolbanken’ gezeten had, voelde  ik mij een beetje ‘rusty’. Tijdens de eerst les werd aan ons gevraagd wat voor type foto’s wij mooi vonden en graag meer over zouden willen leren. Ik gaf als antwoord dat ik van ‘arty farty’ foto’s houd. Met andere woorden, foto’s die nét even iets anders zijn dan je zou verwachten. En andere cursisten gaven bijvoorbeeld aan dat zij het maken van bijvoorbeeld natuurfoto’s leuk vonden. Na de eerste les kregen we gelijk huiswerk mee voor de volgende les.

De opdrachten:

De eerste huiswerk opdracht was best een pittige opdracht, maar uiteindelijk is het mij wel enigszins gelukt. Ik wil niet teveel inhoudelijk vertellen over de opdrachten, omdat ik vind dat je daarvoor de cursus moet gaan volgen.

De tweede huiswerk opdracht vond ik persoonlijk leuker om te doen en heb ik dan ook redelijk wat tijd in gestopt. Nou heb ik als ‘fotograaf’ natuurlijk een slachtoffer nodig om voor de camera te staan en uiteraard was mijn vriend de pineut. Hij houdt totaal niet van foto’s, maar helpt mij toch altijd – zij het met frisse tegenzin-.

Wat ik leuk vind aan de cursus is dat je door de opdrachten gedwongen wordt om de theorie ook daadwerkelijk toe te passen in de praktijk. Hierdoor kom je er al snel achter dat een goede foto maken, in de praktijk echt niet zo simpel is. En dat er meer bij komt kijken dan je van tevoren zou verwachten. Zo zijn de camera instellingen erg belangrijk en ben je als fotograaf natuurlijk best afhankelijk van het weer en het licht. Tevens blijken vaak leuke ideeën in de praktijk nog niet zo makkelijk haalbaar. Maar afdoende leert men, dat zeggen ze niet voor niets.

Fotobewerking/Photoshop:

Hoe goed een foto ook gelukt is, deze kan (bijna) altijd mooier gemaakt worden door middel van fotobewerking. Tijdens de fotocursus werden 2 cursusdagen besteed aan het werken met Photoshop.  Ondanks dat je ontzettend veel kan bereiken met fotobewerking en het heel handig is om hier meer over te leren, vond ik dit persoonlijk de minst leuke lessen . Ik ben gewoon liever bezig met foto’s maken en nieuwe manieren verzinnen om iets op de foto te zetten.

‘Mislukte’ foto’s:

Niet alle foto’s zijn altijd even goed gelukt. Maar juist van de ‘foute’ foto’s kun je vaak veel leren. Hieronder heb ik een voorbeeld van een foto die niet perse gelukt is, zoals ik voor ogen had.

fotograafOp deze foto is helaas het gezicht niet scherp geworden. Zoals je kan zien, ligt de scherpte op de arm van mijn vriend. Wanneer de focus op zijn gezicht had gelegen, dan was het echt een toffe foto geweest. En tóch vind ik het nog steeds een leuke foto, door alle beweging in de foto rondom mijn vriend.

fotograafDit is een voorbeeld van een bepaald idee, dat in de praktijk niet helemaal zo liep als ik had verwacht. De bedoeling was namelijk dat mijn ogen vaag op de achtergrond van de foto zouden komen te staan en de barbiepop scherp op de foto zou komen. Zoals je ziet is dat niet helemaal gelukt, want wij zijnde beide onscherp. Jammer, want anders was dit ook een toffe foto geweest. Ik ga deze oefening nogmaals proberen, want ik er niet tegen kan dat het mij niet gelukt is.

‘Mijn portfolio’:

Gelukkig gaan ook een hoop foto’s wel goed en hieronder kun je een paar foto’s zien waar ik heel blij mee ben.

fotograafPersoonlijk vind ik dit de leukste foto die ik tot nu toe gemaakt heb, voor de cursus. Ik ben op een zaterdagmiddag rond een uur of 3 vertrokken en was pas tegen 6 uur weer thuis. Voor deze foto ben ik op de grond gaan zitten, vlak voor het varken ‘Freddy’ en toen ben ik foto’s gaan schieten. Deze foto heeft van alles in zich, wat ik persoonlijk mooi vind in een foto. Doordat de foto vaag begint, dan scherp wordt en vervolgens weer vaag wordt, vind ik het een hele ‘arty’ foto. Daarnaast zie je ook de lieve ogen van Freddy, terwijl hij recht in de camera kijkt. Een fantastisch shot, al zeg ik het zelf.

fotograafDeze foto heb ik zelf gemaakt, met gebruik van een statief en de timer functie op de camera. Wat ik leuk vind aan deze portretfoto, is de kleurrijke en vage achtergrond en mijn haar dat in mijn gezicht werd geblazen door de wind. Daarnaast is de foto mooi scherp geworden op mijn gezicht. Kortom, dit is een portretfoto, die toch net even iets anders is dan normaliter.

fotograaf‘Hello, mister spider’. Wat ik leuk vind aan deze foto is dat bijna het gehele spinnenweb niet meer goed zichtbaar is, op een klein stukje na. Daarnaast zijn de kleurdetails van de spin wel goed zichtbaar. Best een leuke ‘natuurfoto’ en toch weer net even iets anders dan normaliter.

fotograafDit is mijn één-na leukste foto die ik tot nu toe heb gemaakt tijdens mijn fotografie cursus.  Het is alles wat ik als ‘arty’ zou omschrijven, met de scherpte op een niet verwachte plek, een vage achtergrond. Wederom een foto die foto vaag begint, dan scherp wordt op de hand van mijn vriend, om vervolgens weer vaag te worden op de achtergrond. Deze foto en die van Freddy zou ik eigenlijk moet uitprinten en inlijsten, want ze zijn gewoon leuk om naar te kijken.

fotograafDeze foto heb ik niet tijdens de fotocursus genomen, maar tijdens onze vakantie in Frankrijk. En wat ik persoonlijk leuk vind aan deze foto, is dat het focuspunt niet- zoals vrij vaak wel het geval is – in het midden van de foto ligt. De focus ligt namelijk iets meer naar links en meer bovenin de hoek, wat hem dus weer wat meer ‘arty’ maakt.

fotograafEn ik zou Peggy niet zijn, zonder een foto van Shady. En ja, wat moet ik nou nog over deze foto zeggen? Elke foto van Shady is prachtig natuurlijk! Ik vind overigens wel dat je op deze foto goed kan zien, dat Shady oud is geworden. Aawh, die ouwe mooie taart van me!

De toekomst:

Momenteel heb ik nog 2 cursusdagen te gaan, voordat ik de fotocursus officieel heb afgerond. Voor de volgende les hebben we één grote huiswerk opdracht gekregen. Maar ik moet eerlijkheidshalve bekennen, dat ik daar tot nu toe nog niks voor gedaan. Ik kan wel merken aan mezelf dat ik mij af en toe was rebels gedraag, als het op het ‘huiswerk’ maken aankomt. Ik stel het tot uit tot op  het laatste moment, iets wat ik vroeger niet vaak deed. Maar goed, ik heb al een idee dus daar kan ik volgende week weer mee bezig.

Wat mij leuk lijkt is om in de toekomst personen aan een mooie LinkedIn foto te helpen. Een mooie zakelijke portret foto, maar dan wel op een ‘arty’ manier. Heel veel LinkedIn foto’s (inclusief die van mezelf) zijn vaak saai en/of niet professioneel. Let wel, professioneel wil niet zeggen dat je maar in een 5-delig pak op de foto moet. Nee, een goede LinkedIn foto is wat mij betreft professioneel, maar vooral ook uniek! En dat lijkt mij leuk om in de toekomst te mogen doen.


Goed, dat was het weer voor vandaag. Ik hoop dat je het leuk vond om mijn foto’s te zien. En mocht ik je kunnen helpen aan een leuke LinkedIn foto, dan hoor ik het graag. Want voor mij zou het een goede en leuke oefening zijn. En ik vraag er uiteraard nog geen geld voor.

Voor nu, een prettig weekend gewenst!

peggyst

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: