zwarte pieten discussie

De zwarte pieten discussie.

‘Als je het er niet mee eens bent, dan rot je maar lekker op naar je eigen land’ of ‘Ga lekker katoen plukken’ of ‘Geef die vluchtelingen een roe en dan kunnen zij voor zwarte piet spelen’, dit zijn een aantal van de opmerkingen die ik naar mijn hoofd geslingerd heb gekregen of die ik gehoord heb in de laatste paar jaren, sinds de zwarte pieten discussie op gang is gekomen. Toch gek dat ik moet oprotten naar mijn eigen land, terwijl ik toch echt in Nederland geboren en getogen ben. Maar goed, dat terzijde…En toch wil ik mijn mening m.b.t. de hele zwarte pieten discussie graag met je delen  op mijn blog.

De zwarte pieten discussie:

Ik weet dat vele bloggers dit soort onderwerpen vaak zullen vermijden op hun blog, om teveel commotie en gedoe te voorkomen. En dat snap ik ook wel. Toch heb ik besloten dat ik juist wel mijn visie op dit hele gebeuren wil delen met mijn lezers. Waarom? Omdat ik denk dat mijn lezers volwassen genoeg zijn om een andere mening te kunnen respecteren, en omdat ik denk dat het goed is om het over dit soort maatschappelijke lastige onderwerpen te hebben.

Sinterklaas moet blijven bestaan:

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Ik ben van mening dat het hele sinterklaas feest absoluut moet blijven bestaan. Daarbij denk ik wel dat dit feest, in onze huidige tijd, enigszins achterhaald is en aan wat verandering toe is. Hetgeen wat aan verandering toe is, naar mijn mening, is zwarte piet. Nu zeg ik niet dat ik vind dat de gehele rol van zwarte piet moet verdwijnen. Maar ik denk  wel dat wij in onze huidige samenleving niet langer mee moeten willen doen aan een oude traditie, die niet meer toepasselijk is binnen onze diverse samenleving van nu. Ik ben van mening dat zwarte piet juist wel van kleur kan veranderen. Persoonlijk zou ik het leuker vinden als zwarte piet niet meer zwart zou zijn, maar dat er verschillende kleuren pieten zouden zijn. Bijvoorbeeld een groene, gele en een paarse piet. Ik weet in ieder geval al welke kleur piet mijn lievelingspiet zal zijn ;-). Ik denk de mensen die mij een beetje kennen, ook wel!

Zwarte piet:

Maar goed, nu vraag je je wellicht af waarom ik vind dat zwarte piet aan verandering toe is. Nou, dat zal ik je vertellen.

Al vanaf jongs af aan hebben wij bij mij thuis en op school altijd Sinterklaas gevierd. En, net als vele andere kinderen, vond ik dit ontzettend leuk. Het zetten van mijn schoentje en het krijgen van cadeautjes, ik bedoel welk kind vindt dit nou niet leuk?! Toch vond ik altijd 1 aspect niet leuk. En dat was het feit dat ik rond de Sinterklaas periode altijd wel een paar keren werd uitgemaakt voor zwarte piet. En dat vond ik eigenlijk best vervelend. Op deze manier kreeg een leuk en onschuldig kinderfeest, toch een nare bijsmaak voor mij. Waarom moest ik nou weer voor zwarte piet worden uitgemaakt? Alleen door mijn donkere huidskleur? Ik denk dat dit soort pest gedrag nog steeds zal voorkomen. En dit kan vermeden worden door zwarte piet niet langer zwart te verven, maar in allerlei verschillende kleuren te verven.

Zwarte piet racistisch?

Of zwarte piet een racistische achtergrond heeft, ga ik op mijn blog verder niet op in. Daar mag iedereen zijn/haar eigen mening over vormen. Wat ik wel weet, is dat zwarte piet nu door dezelfde personen die willen dat zwarte piet blijft, als een reden wordt gebruikt om racistische opmerkingen te kunnen maken. Maar beamen die personen daarmee juist niet dat zwarte piet als racistisch kan worden beschouwd?

Ik had het als kind zijnde leuker gevonden als er verschillende kleuren pieten waren. Want waarom zou Sinterklaas voor mij wel een nare bijsmaak moeten hebben, maar voor blanke kindjes helemaal niet? Had ik niet recht op hetzelfde onschuldige leuke kinderfeest? Waarom moest ik maar leren dealen met alle domme opmerkingen? Alleen omdat ik een andere huidskleur heb? Dat lijkt mij nogal erg achterhaald, denk je niet?

***

Meer artikelen lezen over de zwarte pieten discussie? Klik dan hier.


Goed, dat was het voor vandaag. Ik hoop dat je het een interessant artikel vindt, ook al ben je het er wellicht niet mee eens. Dit zijn mijn ervaringen met zwarte piet en mijn beargumentatie, waarom ik vind dat zwarte piet aan verandering toe is. Mocht je hierop willen reageren, dan graag! Ik ben erg benieuwd naar hoe mijn lezers over dit onderwerp denken. Echter laat ik geen racistische reacties toe op mijn blog.

Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer!

Liefs, Peggy.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: