cardioversie

Cardioversie – Mijn ervaringen

Cardioversie – Vandaag wil ik graag mijn ervaringen met een cardioversie met je delen. Bij een cardioversie wordt een te snel hartritme omgezet in een normaal ritme. Dit kan via een elektronische schok of door middel van medicatie gebeuren¹. Dus ben je benieuwd hoe dit proces verloopt en of het bijvoorbeeld pijnlijk is, lees dan vooral verder.

Algemeen:

Er zijn twee manieren om een cardioversie uit te voeren. Namelijk door middel van het toedienen van medicatie of door middel van het afgeven van een elektrische schok aan het hart.

Bij een elektrische schok worden er twee grote stickers op de borst geplakt, de eerste komt (ongeveer) op de rechterborst en de tweede sticker wordt onder de linkerborst geplaatst. Op de stickers worden de defibrilators geplaatst en deze geven vervolgens een elektrische schok af, die de elektrische prikkels in het hart tijdelijk uitschakelen. Het hart staat 1 tot 2 seconden stil en krijgt daarna zijn normale ritme weer terug. Het hart wordt als het ware gereset².

Bij mij gebeurt de elektrische cardioversie altijd onder een licht roesje. Dus geen narcose, maar ik word wel in slaap gebracht, zodat ik van de schok zelf niks mee krijg.

Wanneer ik last heb van een verhoogd hartritme, is er bij mij eigenlijk altijd sprake van een boezemflutter. Bij een boezemflutter is er sprake van een regelmatig ritme, maar deze is extreem hoog.  Vorige week maandag zat mijn hartslag op 122 slagen per minuut, en dit was ongeveer om 13;30 uur begonnen. Op zich is dit nieteens extreem hoog, want ik heb weleens hoger gehad, maar toch moet het behandeld worden. Een verhoogd hartritme kan bij mij uit het niets ontstaan. Ik kan bijvoorbeeld een boekje lezen, tv kijken of gewoon rustig achter mijn laptop zitten en dan spontaan een hoge hartslag krijgen. Vaak duurt dit maar een paar minuten en dan zakt het vanzelf weer af. Maar zodra het hoge ritme een aantal uren aanhoudt, dan weet ik dat ik waarschijnlijk naar het ziekenhuis zal moeten.

Voor degenen die nog onbekend zijn met de hele procedure van een cardioversie, heb ik nog een aantal tips:

  • Stop met eten en drinken, wanneer je hoge hartslag al een aantal uren aanhoudt. Dit omdat je 6 uren van tevoren nuchter moet zijn, voordat er een elektronische cardioversie mag plaatsvinden. Dit in verband met het roesje waar de patiënt onder gebracht wordt. Het kan best zijn dat het hartritme door middel van medicatie kalmeert. Maar mocht dit niet het geval zijn, dan is het goed om alvast een poos nuchter te zijn.
  • Houdt rekening met lange wachttijden. Dit is zeker het geval wanneer je op de spoedeisende hulp terechtkomt en je geen dringende klachten hebt, zoals bijvoorbeeld pijn op de borst. Dus neem een boekje mee, je laptop of wat dan ook. Vaak is er op de spoedeisende hulp geen tv op de kamers beschikbaar.
  • Houdt er rekening mee dat er nog extra bloed zal worden afgenomen. Dit bloed zal onderzocht worden, en het duurt vaak een 1 tot 1,5 uren totdat de uitslag binnen is.
  • Soms kan het voorkomen dat de artsen willen weten wat het zuurstofgehalte in je bloed is. Voor een hele exacte meting kan het zijn dat ze een ‘zuurstof prikje’ willen afnemen. En bereid je alvast voor, want dit is een vervelende en pijnlijke prik. Dit zal vast niet bij iedereen voorkomen, maar bij mij is het al een aantal keren gebeurd. En ik vind dit echt 1 van de vervelendste prikken die er zijn.

En mijn laatste en allerbelangrijkste tip is toch echt om je te ontspannen. Laat het allemaal maar over je heen komen, ook al kan dat heel moeilijk zijn dat weet ik. Toch is het het beste om zo rustig mogelijk proberen te blijven. Immers, je hoeft je rikketik niet nog meer stress te bezorgen!

Persoonlijk ervaringen:

Ik heb nu al meerdere malen, ongeveer 4 of 5 keren, een elektrische cardioversie ondergaan. Zoals ik eerder al aangaf, ontstaat het vaak uit het niets. Ik kan gewoon rustig op bed liggen, of zitten achter mijn laptop en opeens heb ik dan een verhoogde hartslag. Heel gek!  Het is 1 keer ontstaan nadat ik een energie drankje had gedronken. Toen sloeg mijn hart ook op hol en sindsdien ben ik erachter gekomen, dat ik niet goed tegen cafeïne kan.

Ik voel mij eigenlijk niet heel erg slecht wanneer ik last heb van een verhoogde hartslag. Wel voel ik dat er iets niet klopt en dat komt meer doordat ik aldoor het idee heb dat ik zenuwachtig ben, omdat mijn hart constant zo snel aan het kloppen is. Het is een beetje vergelijkbaar met het zenuwachtige gevoel dat je krijgt, voordat je iets spannends gaat doen.

cardioversie

Geen charmante foto, dat geef ik toe. Maar zo zit ik er nu eenmaal bij in het ziekenhuis ^ – ^.

Bij mij slaat de medicatie eigenlijk nooit aan, dus dan rest alleen de elektrische optie nog. Van de hele cardioversie zelf merk ik eigenlijk nooit iets, omdat ik van tevoren in slaap wordt gebracht. Verder heb ik na die tijd ook nergens meer last van. Geen pijn, geen misselijkheid, niks van dat alles. En zodra ik goed wakker geworden ben, mag ik gelukkig weer wat eten. En daarna mag ik weer naar huis.

De dagen daarna ben ik altijd erg moe. Wat vrij logisch is, aangezien mijn lichaam het idee heeft dat het fysiek ontzettend actief bezig is geweest.

Mocht je je afvragen of er geen oplossing mogelijk is. Nou die is er wel. Ik zou een bepaald medicijn kunnen gaan gebruiken. Op dit moment kies ik ervoor om dat medicijn niet te gebruiken, omdat deze veel en vervelende bijwerkingen heeft. En verdere oplossingen zijn er eigenlijk niet echt met mij besproken door het UMCG. Maar ik ga dit probleem ook weer voorleggen bij mijn cardioloog in het AMC. Dus wie weet met wat voor oplossing hij kan komen.


Goed, dat was het weer voor vandaag. Ik hoop dat je het interessant vond om te lezen. En wellicht is dit artikel voor sommige lezers enigszins behulpzaam. En mocht dat het geval zijn, vergeet dan niet om mijn blog te delen via jouw social media.

Bedankt voor het lezen!

Liefs, Peggy.

 

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: