ablatie update

Een medische update | Hoe gaat het nu + ablatie update.

Na een hoop werk achter de schermen, gevolgd door een korte vakantie, ben ik nu weer fris en fruitig terug van weg geweest. En aangezien het alweer even geleden is dat ik een artikel geschreven heb, leek mij dit een goed moment om weer te beginnen. En vandaag geef ik je een medische update, waarbij ik je ook een ablatie update geef.

Ablatie update

De laatste InstaBubbles vlog:

Voor mijn gevoel heb ik je wellicht wat in het ongewisse gelaten wat betreft alle gebeurtenissen rondom mijn gezondheid. Zoals je in de laatste vlog kon zien, had ik een afspraak in het AMC om te kijken of ik in de toekomst een operatie kon ondergaan die mijn ritmestoornissen zou kunnen verhelpen. Deze desbetreffende operatie wordt een ‘ablatie’ genoemd. Uiteindelijk kwam ik diezelfde dag nog op de hartbewaking terecht kwam. Dit kwam in eerste instantie goed uit, omdat de arts op die manier nog wat onderzoeken kon doen. ‘Helaas’ kalmeerde mijn hartslag zich vanzelf weer, waardoor wij onverrichte zaken weer vertrokken.

Het gesprek met de cardioloog:

Ik moet zeggen dat ik  vrij onvoorbereid en (achteraf gezien) erg naïef het gesprek in ben gegaan. Een ablatie is normaliter een vrij ‘simpele’ ingreep en ik had verwacht dat dit bij mij ook het geval zou zijn. Helaas bleek het een en ander nogal ingewikkelder te liggen dan ik had verwacht.

Door alle operaties die ik gedurende mijn leven heb gehad, waarbij er allerlei omleggingen zijn aangebracht in en rondom mijn hart, is het (wellicht) niet zo eenvoudig om mijn ritmestoornis te verhelpen. Dit zal allemaal afhangen van de locatie waar het ritmestoornis zich in mijn hart bevindt.

Een tekening:

ablatie update

Om het een en ander makkelijker uit te kunnen leggen, heeft de cardioloog het een en ander voor ons uitgetekend. De tekening ziet er wat rommelig uit, maar met zijn uitleg erbij werd het voor ons een stuk duidelijker.

Een ablatie met mijn aangeboren hartafwijking:

In mijn geval zijn de artsen afhankelijk van de locatie van het ritmestoornis. Als deze zich aan de rechterkant van mijn hart bevindt, zal de ablatie een grotere kans van slagen hebben. Dit omdat dit de meest makkelijk te bereiken kant van mijn hart is.

Maar mocht het zo zijn dat het ritmestoornis zich aan de linkerkant van mijn hart bevindt, dan kunnen de artsen er – in mijn geval – vanwege alle omleidingen niet makkelijk bij. In dat geval zal de ablatie worden afgebroken en zullen de artsen en ik samen opnieuw in overleg moeten gaan.

Tot slot zou het ook kunnen voor komen dat het ritmestoornis zich te dichtbij een sinusknoop bevindt. En dan wordt ook een lastiger verhaal. Dit omdat wanneer de artsen onverhoopt de sinusknoop raken, dit mijn gehele hartritme zou kunnen verstoren. Wat uiteraard ook niet wenselijk is.

Een toekomstige zwangerschap:

Als je dit allemaal zo leest vraag je je wellicht af waarom ik in hemelsnaam een ablatie zou willen ondergaan. Nou dat heeft 2 redenen:

 1. Ik zou het erg prettig vinden om van mijn ritmestoornissen af te zijn. Ze zijn vrij vermoeiend en ik voel mij er vaak beperkt door. Zo ga ik bijvoorbeeld liever niet te ver buiten Nederland op vakantie. En durf ik momenteel niet te vliegen, omdat ik geen verhoogd hartritme wil krijgen in het vliegtuig.
 2. En zoals je in dit artikel kon lezen kan ik zwanger worden, mits ik aan een aantal voorwaarden voldoe. Een van die voorwaarden is dat ik lichtere medicatie (Lanoxin) ga slikken, die voldoende werken tegen mijn ritmestoornissen. In het verleden is echter al gebleken dat deze medicatie niet afdoende werkt in mijn geval, waardoor ik zwaardere medicatie (Sotalol) ben gaan slikken. Maar tijdens een zwangerschap mag een vrouw geen Sotalol blijven slikken.  En daarom zou een ablatie in mijn geval – in theorie – een goede oplossing kunnen zijn.

Conclusie:

Al met al is het nogal een lang en ingewikkeld verhaal en is een ablatie in mijn geval zeker geen simpele ingreep. Inmiddels heb ik overleg gehad met de cardioloog en hebben we afgesproken dat we een datum plannen voor een ablatie. De artsen zullen dan kijken of ze een ritmestoornis kunnen opwekken en zo ja, waar deze zich dan bevindt. Als deze zich op een goede plek bevindt, kunnen ze proberen het ritmestoornis door te branden.

En mocht het allemaal niet zo makkelijk kunnen, dan moeten we daarna maar weer verder kijken. Het laatste gesprek heeft een hoop met zich mee gebracht en ik merkte aan mezelf dat ik het overzicht aan het kwijt raken was. Dus voor nu focus ik mij op 1 hobbel tegelijk. En dat is in dit geval de ablatie. En hoe het dan bij een ongewenste uitslag verder moet, dat zie ik dan wel weer. Dat kan ik momenteel allemaal niet overzien.

Ik zal die ablatie ziekenhuis opname t.z.t. vloggen, zodat ik jou enigszins kan meenemen in het proces.


En dat was het weer voor vandaag. Het is een vrij lange ablatie update geworden, maar ik had dan ook het een en ander te vertellen. Ik hoop dat je het interessant vond en mocht je vragen hebben, stel ze dan gerust.

Bedankt voor het lezen!

peggyst

2 comments

 1. G.

  Lieve Peggy,
  Good Luck, hopelijk brengt de ingreep een rusting er ritme! Success dapper mens! Groetjes xxx

  Beantwoorden

  1. PeggyST

   Hi Gerda,
   Bedankt voor jouw lieve reactie! Liefs, Peggy.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: